Издирват още двама от Пазарджик за радикален ислям

Издирват още двама от Пазарджик за радикален ислям
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Властите продължават издирването на двама от мъжете, заподозрени в проповядването на радикален ислям в България. Вероятно единият е в Австрия, а другият в Германия. Прокуратурата ще поиска постоянен арест за шестимата, които бяха задържани в Пазарджик и Пловдив, съобщи Нова телевизия.

Акцията започна в квартал "Ябълките", където бяха арестувани Рангел, Йосиф, Александър и Веселин. Тези хора обаче не са познати там с тези имена. Заради разминаването между имената по документи и тези, които се използват в махалата, част от хората остават неизвестни и за държавните институции.

Акцията на ДАНС и прокуратурата започнала от къщата на Райко Карталов, когото всички познават като Ремзи, който продава телефони на пазара. По данни на разследващите случая мъжът е част от група, която проповядвала радикална идеология в интернет.

В петък съдът гледа мерките за неотклонение, прокуратурата иска постоянен арест.

Обвиненията са на база на доказателства, събрани в рамките на разследването на последователи на джихадистката групировка Ислямска държава, по което през ноември миналата година бяха обвинени седем души, сред които Ахмед Муса Ахмед, който е смятан духовен лидер на мюсюлманите в ромската махала в Пазарджик.

В хода на разследването, водено в Окръжна прокуратура – Пазарджик,са събрани доказателства за извършване на престъпна дейност и на други лица.

Kaто обвиняеми по делото са привлечени Йосиф Минчев от Пловдив, Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак от Пазарджик, Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов от Пазарджик, Рангел Илиев от Пловдив и Мустафа Али от Пазарджик.

Последните двама - Рангел Илиев от Пловдив и Мустафа Али от Пазарджик, са привлечени задочно и за тях е издадена Европейска заповед за арест.

Миналата година 13-те имами, подсъдими за разпространение на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната организация "Ал Уакф ал Ислями", бяха признати за виновни от Пазарджишкия окръжен съд. Наложени бяха една ефективна присъда, две условни и 10 глоби - за разпространение на радикален ислям. Ахмед Муса Ахмед бе осъден на една година затвор и 5000 лева глоба.

#Пловдив #Пазарджик #радикален ислям #прокуратурата #ДАНС #прокуратурата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »