"Галъп": При избори сега ГЕРБ с 22,6% подкрепа, БСП с 14,8%

"Галъп": При избори сега ГЕРБ с 22,6% подкрепа, БСП с 14,8%
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако парламентарните избори бяха днес за ГЕРБ биха гласували 22,6%, за БСП - 14,8%, за ДПС-6,4%, а за Реформаторския блок - 5,1%. Патриотичният фронт би получил 3,4% подкрепа, за "Атака" биха гласували 2,5%, а за АБВ - 2%.

Това показва Политическият и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ – ежемесечно национално представително изследване, което е независимо от външно финансиране.

Няма съществена промяна в посоката на обществените нагласи в последния месец, посочват от "Галъп". 

Доверието в правителството към началото на април е на нива от 30%, а недоверието - 58%. По отношение на парламента съотношението е 18% положителни оценки срещу 71% отрицателни.

Разколебани в последните два месеца изглеждат част от избирателите на основната управляваща партия – ГЕРБ. Въпреки това 23% продължават да заявяват, че на парламентарни избори биха гласували за ГЕРБ срещу близо 15% за БСП. Това са проценти сред всички имащи право на глас и не са прогноза за изборния резултат.

При избори за парламент сега, в него биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, а с реалистични изгледи да са в него са „Атака“ и АБВ.

В последните месеци традиционно около една трета оценяват президента положително, а около и над една втора - отрицателно.

С поемането на новия пост Румяна Бъчварова повишава доверието си до 23%, с което утвърждава мястото си сред най-одобряваните министри. Към другите публични фигури няма сериозни промени в доверието.

Непроменени спрямо последния месец остават общите нагласи към посоката на развитие на страната. 20% намират, че България върви към по-добро, а 63% - към по-лошо.

Изследването е проведено между 26 март и 2 април сред 1011 пълнолетни българи в цялата страна, чрез пряко интервю по домовете.

#избори #партии #Галъп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници