Българи създадоха първата в света космическа оранжерия

Българи създадоха първата в света космическа оранжерия
Снимка: naked-science.ru
A A+ A++ A

Български учени създадоха първата в света космическа оранжерия. България е трета в света след Русия и САЩ по производство на храна за космонавти.

"Целта на тази програма е производство на храна, която да не се отличава от истинския вкус", казва ръководителят на екипа от български учени, разработили първата в света космическа оранжерия, Таня Иванова пред Нова телевизия.

Космонавтите, опитали българска храна, споделят, че салатите от зеленчуци от тази оранжерия са от любимите им ястия. Казват, че дори на Земята не са яли толкова вкусни неща.

В момента се подготвя пускането на трето поколение оранжерия за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня.

Подготовката на космическото меню за 2030 г. е в разгара си. Липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, а космонавтите ще могат да приготвят специалните си ястия направо на кораба. Кулинарите в НАСА са разработили 100 рецепти, всички те обаче - вегански. Месото и млякото са изключени от менюто, защото съставките трябва да са годни за употреба по време на целия 3-годишен престой. Веганската пица или сушито например, били сред най-предпочитаните храни за космическата трапеза. А благодарение на специална оранжерия без почва, космонавтите ще могат да отглеждат и пресни плодове, зеленчуци и живи растения.

#България #космонавти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"