Никита Михалков стана почетен гражданин на Белград

Никита Михалков стана почетен гражданин на Белград
Никита Михалков Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Световноизвестният руски режисьор Никита Михалков стана почетен гражданин на Белград, съобщи Интерфакс.

Властите в сръбската столица присъдиха званието на Михалков по време на тържествена церемония. Кметът на Белград обясни, че званието се присъжда за приноса на Михалков в развитието на града и за укрепването на отношенията с Русия.

Режисьорът благодари на Сърбия за подкрепата към Русия в „сложните за нея времена“.

В началото на годината Никита Михалков заяви при едно от гостуванията си на големия си приятел Емир Костурица, че последният стожер на Славянския свят е Русия. А основният фронт на отбраната е Евразия.  Според него, географски погледнато, Русия е реален мост между Европа и Азия, а зад нея стоят Китай и Индия. Михалков е убеден, че това, което се случва в Украйна в своята основа е нападение над Славянския свят - тотална война, в която се допускат всякакви средства. И това не е нещо ново. Тя се е подготвяла отдавна. Михалков смята, че Русия е неудобна на Запада, защото се изплъзва от доминантния модел. "Славянският свят по своята природа е обърнат към ирационалното, тук са усмивките, докосването... В западния свят всичко това е по-различно. Значи, Славянският свят излиза от рамката. Видяхме какво се случи в Югославия, гледаме какво става в Украйна", смята Михалков.

Повече от 35 години Никита Михалков не спира да изследва чрез киното си тайните на руската душа и драматичните сблъсъци в своята родина, да анализира грешките и успехите като се опира на църквата и монархията, да създава своя тема в киното, която защитава със страст, темперамент и много талант като режисьор, актьор, сцанарист и продуцент.

Един от най-известните му филми е „Изпепелени от слънцето”. Филмът получава много международни награди, сред които „Гран-при” в Кан и „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. А през 1999 г. излиза „Сибирският бръснар”. През 2007 филмът на Михалков „12” (римейк на „12 разгневени мъже” на Сидни Лъмет) получи специален „Златен” лъв във Венеция.

#Никита Михалков #Белград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници