Няколко институции ще проверяват дали на къмпинг "Юг" има дюни

Няколко институции ще проверяват дали на къмпинг "Юг" има дюни
Снимка: bghotelite.com
A A+ A++ A

Дирекцията за национален строителен контрол и БАН започват проверки на строителството на къмпинг "Юг". Контролните органи ще излязат с оценка дали под плочите има дюни.

В проверките ще участват и експерти от минисетрството на околната среда и регионалното ведомство.

Проверяващите ще измерят и разстоянието от брега до бетонните площадки, за да преценят дали има нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие беше залято с бетон в седмицата преди Великден. Къмпингът “Юг”, в северната част на залива Корал, стана жертва на проект на инвеститора ИФ “Фаворит”, който има издадено разрешително от община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв. м”.

На 16 април строителството в къмпинг "Юг" бе спряно окончателно. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас забрани строителните работи в района.

От РИОСВ – Бургас обясниха, че заповедта е продиктувана и от факта, че са настъпили съществени промени в екологичното законодателство, изискващи разрешеното строителство да се извършва след специална процедура, предполагаща наличието на опасност от унищожаване и/или увреждане на най-близко разположената защитена зона, част от европейската мрежа „НАТУРА 2000“.

Проектът за строеж на 16 вили на 70 метра от морето разпали поредния скандал и мобилизира всички институции.

#къмпинг "Юг" #Царево #РИОСВ #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »