Правосъдният министър: Премиерът не е папа, за да решава сам

Правосъдният министър: Премиерът не е папа, за да решава сам
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Какъв е проблемът от това, че премиерът е казал нещо? Той не е папа, за да решава въпросите окончателно. Живеем в демократично общество, всеки може да има свое мнение". Това каза правосъдният министър Христо Иванов в понеделник, във връзка с изказването на Бойко Борисов, че Висшия съдебен съвет (ВСС) работи лошо.

"Не мога да разбера защо това, което казва премиерът, да се превръща в окончателно. ВСС не може да бъде сменен с пресконференция. Предсрочното прекратяване на мандата ще стане с промени, приети в законите от Народното събрание", категоричен бе министърът.

Иванов не пропусна да се обяви и за повече независимост на редовите прокурори, което отново обаче ще се решава на ниво изменения в Закона за съдебната власт, както и за по-ясна отговорност в прокуратурата.

Стана ясно още от думите му, че Иванов търси среща с лидерите на опозиционните партии в парламента, за да ги убеждава за нуждата от конституционни промени. "Консултации текат на различни нива. Аз самият съм помолил лидерите на основните политически сили в опозицията за среща, за да ги запозная с това, което от моя гледна точка има нужда и смисъл да се направи. Имам достатъчно основания да смятам, че такива срещи ще има", бе лаконичен Иванов. 

Той обаче е категоричен, че промени, засягащи ВСС, могат да бъдат прокарани единствено чрез закони, приети от парламента. Министърът отказа да даде оценка за работата на ВСС и оповести, че такава трябва да дойде от страна на институциите, които излъчват свои представители там, а именно от парламента.

Според правосъдния министър точно на база подобни оценки трябва да се взимат решения за съдбата на един или друг състав на ВСС. Само когато докараме нещата до този тип реакция, ще имаме растеж в доверието и работата на ВСС. Механичната смяна или оставянето на едни хора да си довършат мандата просто защото са там, не е добър начин за подобряване, убеден е Иванов.

#Христо Иванов #ВСС #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"