Ченалова може да стане национален герой, опасява се омбудсманът

Ченалова може да стане национален герой, опасява се омбудсманът
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Омбудсманът Константин Пенчев има опасения, че съдия Румяна Ченалова може да стане „национален герой в най-скоро време". В понеделник Пенчев посети правен форум в столицата, след който обяви, че всеки заслужава справедлив процес, в това число и Ченалова. Според него има опасност тя да се превърне в жертва на системата. Никой не трябва да бъде жертва на съдебната система в една справедлива държава, трябва да има справедлив процес и запазване на доброто име, докато не влезе в сила присъда, убеден е омбудсманът.

Провокиран от думите на Ченалова, че знае как стават „тези неща" в прокуратурата, намеквайки за тенденциозност на обвиненията, Пенчев уточни, че по никакъв начин не й симпатизира, но и малките деца у нас знаели, че така става в съдебната система. Според него във всеки град се знаело кой прокурор през кой адвокат може да ти свърши работа.

Именно в тази връзка омбудсманът и бивш шеф на Върховния административен съд отсече, че трябва да се изчисти системата от туморите в нея и това трябва да стане с конституционно разписан механизъм. Пенчев изтъкна, че точно заради това е доволен от факта, че управлението ще инициира опит за промени в Конституцията.

Той очерта и профила на „туморите" в системата - за него това са хора, които са на възлови позиции районно, окръжно, всякакво ниво, „те се въртят, това е съдебната номенклатура и тя е много по-опасна от политическата".

Не пипайте парламентарната квота, тя е гражданската квота на ВСС, призова още Пенчев. Той изтъкна, че в последните мандати забелязва интересна политика на депутатите - за да се харесат на съдебната власт, излъчват от своята квота прокурори и съдии, а това е огромна грешка. Квотата трябва да има забрана да се състои от действащи магистрати - да са професори, адвокати, извън обвързаностите на системата, за да са свежият поглед на обществото, препоръчва омбудсманът.

Той лансира за пореден път и идеята си сериозно да се разширят функциите на Инспектората към ВСС. Пенчев е недоволен от това, че се давало усещането, че Инспекторатът е отдел на ВСС, който може да бъде контролиран. Това е окото на парламента. Защо да не бъде един съдебен ДАНС, дайте му повече правомощия, апелира омбудсманът.

#омбудсман #Константин Пенчев #ВСС #Румяна Ченалова #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"