УНИЦЕФ: Спасете децата мигранти!

УНИЦЕФ: Спасете децата мигранти!
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сведенията за трагедии в Средиземно море, които завършват със стотици жертви, включително деца, зачестяват, а тяхната човешка цена става прекалено висока. Това е позицията на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) по повод инцидентите с имигранти от последните дни.
 
"Наличието на два смъртни случая само в рамките на два дни в Средиземно море ясно подчертава спешната необходимост от бързи и решителни действия за справянето с този недопустима ситуация. Хиляди хора поемат на рискован път към Европа – цели семейства търсят безопасност, а деца и младежи се надяват на по-добри възможности за живот. Те се спасяват от брутални кръвопролития в родните си държави, но само от началото на тази година над 1600 души вече загинаха на път за Европа, преди дори да са стъпили на територията на континента", казват от организацията.

УНИЦЕФ алармира, че децата, които се озовават в ситуацията на пътуване към неизвестното, често стават жертви на насилие, експлоатация и дори намират смъртта си. А ако оцелеят, обикновено биват поставяни в опасни и неподходящи за деца условия или дори подлежат на преследване от закона. Това представлява грубо нарушение на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Детският фонд на ООН настоява във всяко свое действие властите да се ръководят от най-добрия интерес на всяко едно дете. Без значение на това какъв е техният статус – бежанци или имигранти – на децата трябва да бъде подсигурена адекватна грижа в безопасни условия. Центровете за задържане определено не отговарят на тези изисквания. На всяко дете трябва да бъде подсигурен достъп до образование, здравеопазване, социална подкрепа и правна консултация. Това с още по-голяма сила важи за най-уязвимите деца.

С настъпването на по-топлото време в Европа, когато се очаква да нарасне и броят на имигрантите към Стария континент – навременните и решителни мерки по закрила от страна на властите могат да предотвратят потенциално нови и безсмислени човешки жертви. Сред тези мерки са прилагането и на сега съществуващите европейски правила за закрила на непридружените деца и младежи (тези, които пристигат без възрастни или роднини); укрепването на техническите и ресурсни способности за извършване на бързи и ефективни издирвателни операции; законовото преследване на трафика на хора; както и адресиране на първопричините за имиграцията – конфликти, бедност и дискриминация. Само този цялостен и всеобхватен подход би бил в състояние да предотврати нови човешки трагедии.

#Средиземно море #УНИЦЕФ #ООН #бежанци #имигранти #мигранти #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »