Андрус Ансип: Всички ще имат полза от единния цифров пазар

Андрус Ансип: Всички ще имат полза от единния цифров пазар
Андрус Ансип. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Електронната икономика ще провали кариери, но Европа ще отдели много повече внимание на дългогодишното обучение, за да помогне на хората да придобият нови умения. Това заяви европейският комисар за единен цифров пазар Андрус Ансип за "Новините" във вторник.

Ансип присъстваше на пресконференция по повод кръгла маса на тема: "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество". Форумът се организира от Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/ и евродепутата Ева Паунова. 

Попитан дали единният цифров пазар ще заличи определени професии и работни места, Ансип бе категоричен, че всички ще имат полза от дигитализацията.

"Вярвам, че в бъдеще ще се създават повече работни места, отколкото ще се заличават", убеден е еврокомисарят.

Попитан от репортери кога точно ще бъдат премахнати таксите за роуминг в рамките на ЕС, Ансип напомни, че идеята съществува от ранната 2006 година и е подкрепена както от Европейския парламент, така и от Комисията. Той призова за осъществяването на тази стъпка из целия съюз и изрази недоволството си от сегашната ситуация, която дава на пътника в чужбина само пет минути разговори, пет съобщения и пет мегабайта памет на местна цена. По думите му, таксите за роуминг "не са стабилен модел" и дори телекомите са започнали да го разбират.

Миналата година ЕС прие отпадането на таксите за роуминг, но някои правителства поискаха да се направят промени, за да има време за адаптация на телекомите.

Попитан дали част от стратегията на Комисията е да се спира прогреса на американски компании като Google и Facebook, за сметка на прогреса на технологичните компании в Европа, според Ансип "единният цифров пазар ще бъде достъпен както за собствените ни предприемачи, така и за тези от трети страни".

"Мисля, че американците правят този въпрос неудобен. Не съм от хората, които ще пречат или усложняват дейността на американските компании в ЕС. Всеки трябва да печели от единния цифров пазар в Европейския съюз и аз съм абсолютно сигурен, че те ще спечелят от това", категоричен бе Андрус Ансип.

#Андрус Ансип #ЕС #пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"