Прокурори обвиниха капитана на потъналия край Либия кораб в масово убийство

Прокурори обвиниха капитана на потъналия край Либия кораб в масово убийство
Арестуваните капитан и помощник на кораба. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Прокурори обвиниха тунизийския капитан на потъналия през уикенда рибарски траулер с имигранти в Средиземно море за смъртта на стотици хора, заключени на плавателния съд по време на морския инцидент, съобщава Ройтерс. Според обвинението в Катания на остров Сицилия, 27-годишният Мохамед Али Малек, арестуван по подозрение в масово убийство, е позволил претоварване на риболовния траулер с имигранти. 

Той е направил погрешни маневри, довели до катастрофа с португалски търговски кораб, който се притекъл на помощ, допълват от обвинението. Търговският кораб няма вина, категорични са прокурорите от Катания.

Главният прокурор на Катания Джовани Салви заяви, че има малко спасени хора, защото повечето имигранти, включително жени и деца, са били държани и заключени в долните палуби на плавателния съд.

Капитанът е арестуван по подозрение в масово убийство и трафик на хора. Също с капитана е арестуван първият му помощник 25-годишният сириец Махмуд Бикхит. Те са заподозрени и за причиняване на морска катастрофа. Според италианското право прокурорите определят обвиненията, които трябва да се наложат на задържаните преди съдия официално да ги повдигне.

От прокуратурата обявиха, че двамата са в ареста, докато следствието продължава. Също така подчертаха, че разследващите ще се опитат да извадят кораба, който потъна на около 150 километра от крайбрежието на Либия събота срещу неделя.

Само 28 души са спасени от потъналия траулер, която се отправила от Африка в посока Италия. На борда на траулера е имало имигранти от Африка и Бангладеш. Полицията разпитва свидетели, за да установи точния брой на имигрантите на борда. Смята се, че е имало между 400 и 950 души.

По-рано излезе информация, че през 2015 г. има 30 пъти повече жертви в Средиземно море спрямо 2014 г.

#Сицилия #Либия #кораб #имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"