ДПС e за конституционни промени, но без Патриотите

ДПС e за конституционни промени, но без Патриотите
Лютви Местан, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Движението за права и свободи (ДПС) ще подкрепи стратегически решения в името на националния интерес, но това минава през ясния профил на управлението на страната. То трябва да се освободи от национал-популизма и фашизма. Думите са на лидера на ДПС Лютви Местан в парламентарна декларация от името на своята група на първото пленарно заседание след празниците.

Върховенството на закона не се свежда само до

разделянето на един орган на две колегии

каза Местан и посочи, че през 1991 година ДПС не са подписали Конституцията и са готови за доста по-дълбоки реформи в нея от заявените от управляващите.

"Очаквахме обаче да направите ясно разграничение между публичния и частно-партийния интерес във връзка със съдебната реформа въобще, допълва Местан. Потънахте в кризата на вътрешните си противоречия, в юридическа безпомощност, в пълната липса на концептуалност".

Вчера в България на посещение беше заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий, припомни Местан и добави, че той е представител на една страна, в която г-жа Клинтън води кампанията си за предстоящите президентски избори с испаноезични избиратели на техния испански език.

"Никой в тази страна не преследва г-жа Клинтън затова, че отправя писмени послания на испански

към своите избиратели в социалните мрежи", каза Местан.

Става въпрос за един истински дълбок разговор за това какво разбиране имаме ние за върховенството на закона, подчерта Местан. Той коментира, че от изявлението на управляващите е станало ясно, че този проблем ще бъде сред знаковите на предстоящата парламентарна сесия.

ДПС говори само с фактите, каза Местан и показа 12 наказателни постановления за това, че по време на последната кампания от ДПС са си позволили да се обърнат към избирателите си с няколко думи на съкровения си майчин език. Местан обърна внимание на две от постановленията, издадени от областния управител на Пловдив Розалин Петков.

"За разлика от останалите, които са в максимален размер от 2000 лева, то Розалин Петков налага глоба за "виновно поведение". Тази санкция е в размер на 681 лева. Говори ли ви нещо това число - 681 лева?", попита Местан. 681 е годината на създаването на българската държава, припомни лидерът на ДПС. "С този акт ни се казва -

това е нашата страна, вие сте чужди елементи в нея

и ако искате да живеете тук, ще се откажете от съкровеността си, ще се откажете от идентичността си", анализира размера на глобата Местан. "Хубаво е да се знае, че аз, Тунчер, Ферихан и Мустафа сме също синове на майка България", настоя Лютви Местан.

Според него върховенство на закона има там, където има равноправие: "Това е смисълът на дълбокия разговор за върховенството на закона. Със закони са се установявали и диктатури, били са легитимирани дискриминация и грубо нарушаване на човешките права".

Скоро това виновно поведение - ползването на майчин език, няма да се преследва само с глоби, тъй като има предложение от Патриотичния фронт (ПФ) за това престъпление да се лежи в затвора от три до шест години, обърна се Местан към партньорите на ПФ в управлението. "Защо не чух нито един коментар от вездесъщите демократи от Реформаторския блок (РБ),

защо не чух дума от ГЕРБ

попита Местан и сам анализира поведението на ГЕРБ и РБ: "Мълчите, защото има опасен процес - дясното все повече се идентифицира с национал-популизма".

"Това поведение на вашия партньор е чиста проба неонацизъм, чиста проба фашизъм", категоричен е Лютви Местан. Отворете си ушите за гласа на Европа, призова управляващите той.

"Държа в ръцете си доклад на Комисията против дискриминацията и нетолерантността на Парламентарната асамблея на съвета на Европа, на който орган сме член от началото на 90-те години. В параграф 32 на този официален документ на ПАСЕ пише, че в България функционират няколко ултранационалистки партии, сред които НФСБ, ВМРО - БНД и БНС", добави Местан.

Вкарвате думи като "референдум" като своеобразен мит

подобно на персоните месии, посочи още Местан. Най-ясно заявеният партиен интерес според Местан е в това, че управляващите са заявили: "От успеха на съдебната реформа зависи стабилността на кабинета".

На кой или на какъв кабинет - на този, който и днес заяви, че иска изтръгването на ДПС от властта и на кабинет, зад който стои партия, която вижда в гласа на мюезина "вой на животни" и определя различието като "човекоподобни същества", попита Местан.

"ДПС има законното основание да заяви, че е отворено за стратегически решения, но това минава през ясния профил на управлението на страната. То трябва да се освободи от национал-популизма и фашизма", завършва Лютви Местан.

#Конституция #конституционни промени #промени в Конституцията #ДПС #Движението за права и свободи #ДПС #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"