САЩ обвини Русия, че засилва военните си сили в Украйна

САЩ обвини Русия, че засилва военните си сили в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ обвиниха Русия, че засилва военното си присъствие в Украйна, предаде "Дойче веле". В отговор на обучението, което провеждат американски военни с националната гвардия  Москва е изпратила 900 свои военни на границата.

Според говорителя на Държавния департамент Мари Харф това е най-голямото количество руско противовъздушно оборудване в Източна Украйна от август насам. В ученията се използват руски безпилотни летателни машини, което е сигурен признак, че е замесена Москва, смята Държавният департамент.

"След като поддържаше относително постоянно присъствие по границата, Русия сега изпраща допълнителни военни части там", заяви Харф и допълни, че това е най-голямото руско военно присъствие на границата от октомври 2014 г. По думите й, в обучението на сепаратистите, Москва използва и безпилотни самолети.

Руската войска и силите на сепаратистите продължават да нарушават условията на мирното споразумение, подписано в Минск в средата на февруари, заявява още Мари Харф.

От Кремъл все още няма коментар.

През последните седмици сраженията между сеператистите и украинската армия в Източна Украйна отново набират сила, въпреки сключеното през февруари примирие, като нито руските войски, нито силите на сепаратистите са извели цялата артилерия и ракетните установки извън договорената буферна зона.

По данни на ООН, жертвите на конфликта са 6000, а милиони са напуснали домовете си, търсейки спасение от войната.

 

#Украйна #Русия #Москва #САЩ #Мари Харф

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »