Правосъдният министър отново настоя за дисциплинарка срещу Янева

Правосъдният министър отново настоя за дисциплинарка срещу Янева
Владимира Янева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на правосъдието Христо Иванов обжалва пред Върховния административен съд три решения на Висшия съдебен съвет, с които бе отказано два пъти образуването на дисциплинарно производство срещу съдия Владимира Янева за нейни действия като председател на Софийския градски съд, както и образуването на дисциплинарно производство срещу следователя в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура Петьо Петров.

"В закона не са уредени случаи, при които ВСС да има право да откаже да образува дисциплинарно производство, когато за това е внесено надлежно предложение, т.е. предложение от компетентен орган, в срока по закона и съдържащо факти и обстоятелства, които сочат за извършено дисциплинарно нарушение от дисциплинарно отговорно лице", се сочи в жалбата  на министъра.

Подобен отказ на практика прегражда възможността да се реализира дисциплинарна отговорност, без дори да се направи проверка на налични категорични факти. Също така, в ЗСВ няма ограничения за внасяне на предложения за дисциплинарна отговорност на един магистрат, щом тези предложения съдържат различни факти и обстоятелства за извършени нарушения.

Настояването на министър Иванов е за дисциплинарка срещу Владимира Янева, за  „неизпълнение на служебни задължения“ – произнасяне по нередовни и непълни от гледна точка на закона искания за прилагане на СРС; разрешаване използването на СРС за разкриване на престъпления, за които законът не предвижда възможност за използване на СРС.

На заседание на ВСС от 19 март т.г. съветът е взел решение, с което отказва да образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Владимира Янева (която вече е временно отстранена от длъжност).

Христо Иванов е катагоричен, че ВСС не може да отказва образуването на производство, когато има валидно предложение, надлежно мотивирано с факти и обстоятелства за нарушения на  дисциплинарно отговорно лице.

На 9 април пък ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу следователя Петьо Петров, за извършено дисциплинарно нарушение - действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт. Петров е подбудил друго лице към престъпление.

Искането за образуване на дисциплинарно производство срещу Петьо Петров, известен с прозвището си "Еврото", беше във връзка с решението на Върховния касационен съд по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров. В решението на ВКС се посочва, че следователят Петров е осъществил провокация към подкуп. В документа дори е написано, че делото "Цонев, Сантиров, Попов" е знаков пример за провокация към подкуп, проведена от следователя.

#Христо Иванов #Иванов #Владимира Янева #Янева #Петьо Петров #Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"