Борисов: Трафикът на мигранти от Африка може да бъде пресечен

Борисов: Трафикът на мигранти от Африка може да бъде пресечен
Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

 В Европа и в света има толкова служби, които биха могли да пресекат каналите и трафикантите. Необходима е повече полицейска работа, заяви премиерът Бойко Борисов пред в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет. Извънредната среща се свика след неотдавнашните трагични събития с мигранти в Средиземноморието.

Борисов подчерта, че основна задача е борбата с контрабандата и контрабандните канали. „Ако европейските страни действат съвместно, няма как да се минат границите“, заяви премиерът.

Той посочи трудностите, пред които в момента е изправена Италия във връзка с миграционния поток и бежанците, но подчерта, че България има още по-големи проблеми.
„Това е липсата на договор за реадмисия с Турция. Близо 1 милион бежанци, които чакат на границите. Натискът върху нашата граница – има дни с по 280 – 300 човека. Турската граница е сравнително стабилна, но с Гърция имаме съществени проблеми“, отбеляза Борисов.

Той посочи, че държавата отделя огромни средства за издръжка на бежанците, за построяването на съоръжения, за техника, за изграждане на горски пътища. „Това са милиони, които дава българският данъкоплатец. Ако дават на едни, да бъдат любезни да ни погледнат и нас“, заяви Борисов във връзка с възможностите за финансова подкрепа от ЕС.

Премиерът беше категоричен, че България е похарчила огромни пари, за да пази надеждно шенгенската граница.

„Оказваме огромна помощ на ЕС. Сами сме на най-голямата сухопътна граница“, добави Борисов. Той каза още, че предстои да запознае европейските си колеги с взетите до момента мерки и с това какво още може да се направи. „Надявам се, че със съвместни усилия на службите, на Европол, може да се справим доста по-добре“, добави той.

Борисов  подкрепи идеята за създаване на бежански центрове в трети страни и сподели мнението, че имигрантската вълна от мюсюлмани може да наруши демографията на страната. „Това трябва да се отчита от нашите колеги“, заяви Борисов.

Премиерът беше категоричен, че е необходимо да се постигнат трайни политически решения. „Където мина Арабската пролет, се разсипаха държавите. Трябва да направим така, че да помогнем на тези хора да останат по домовете си“, добави в заключение Борисов.

#Бойко Борисов #Борисов #трафик #трафиканти #Брюксел #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници