Плевнелиев търси възможности за инвестиции в Босна и Херцеговина

Плевнелиев търси възможности за инвестиции в Босна и Херцеговина
С официална церемония президентът Росен Плевнелиев беше посрещнат в Сараево от председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският бизнес може да направи по-големи инвестиции в икономиката на Босна и Херцеговина, заяви президентът Росен Плевнелиев, който е на посещение в Сараево по покана на колегата си - председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич. Плевнелиев разговаря и с членовете на Председателството Драган Чович и Бакир Изетбегович.

„Само заедно можем да постигнем стабилност, да спечелим доверието на бизнеса и да превърнем региона в привлекателно място за инвестиции”, заяви Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на президентството.

Държавните глави се обединиха около позицията, че стокообменът от около 80 млн. евро годишно не отговаря на потенциала на двете държави. През 2014 г. между България и Босна и Херцеговина беше подписано Споразумение за икономическо сътрудничество, което има за цел да насърчи партньорство между бизнеса от двете страни.

Според президента, постигнатите договорености между отделни фирми в сферата на строителството, производството на храни и на козметика са добра основа, която може да бъде надградена. „Много български компании разполагат с опит в строителството, фaрмацевтиката и производството на генерични лекарства, енергетиката, транспортната инфраструктура и биха могли да участват в търгове за конкретни проекти в Босна и Херцеговина”, обърна вниманието държавният глава.

В процес на подготовка е и подписването на Споразумение за взаимна защита на инвестициите между двете държави, което ще даде нов стимул за реализацията на инвестиционни проекти.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Сараево #Босна и Херцеговина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »