ЕС реши да утрои бюджета за бежанците

ЕС реши да утрои бюджета за бежанците
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз (ЕС) взе решение да утрои бюджета за операциите по издирване и спасяване на нелегалните имигранти, които прекосяват Средиземно море. Около това решение се обединиха лидерите на 28-те страни-членки след среща на високо равнище, приключила късно в четвъртък вечер в Брюксел. На разговорите присъства и българският министър-председател Бойко Борисов.

Срещата беше свикана, след като в неделя близо 900 мигранти се удавиха след преобръщането на кораб, плаващ от Либия. Едва 28 души оцеляха при трагедията.

Европейските лидери се договориха още да възложат на върховния представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини да изготви до края на юни предложения за залавяне на трафикантите и унищожаване на техните плавателни съдове.

Припомняме, че преди дни Европейският съюз представи план за действие от 10 точки за спиране на вълната от имигранти, пресичащи Средиземно море след последната трагична загуба на човешки живот. Приетите мерки обещават да засилят действията си в две направления - контрол и спасителни операции.

#бежанци #мигранти #Средиземно море #ЕС #Брюксел #Федерика Могерини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »