Борисов: Масовото изтребление на арменците трябва да бъде признато

Борисов: Масовото изтребление на арменците трябва да бъде признато
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Това, което и сега предложиха от ГЕРБ масовото изтребление на арменците да бъде признато и аз мисля, че ще се намери консенсус в тази посока“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Народното събрание.

„Казах много ясно масовото изтребление на арменците, това е българската дума или българският ни речник. Действително винаги от ГЕРБ сме отчитали,това че на границата ни с Турция има проблеми", допълни още той.

Според недо историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет.

Борисов изненадващо се появи в парламента и проведе среща с Радан Кънев, депутати от ГЕРБ и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Докато той бе в стаята на Цачева, от трибуната Цвета Караянчева предложи редакция на проекторешението, с което България признава арменския геноцид в Османската империя.

В предложеният от Караянчева вариант на проекторешението думата "геноцид" изчезва и е заменена с "масовото изтребление".

"Винаги в ГЕРБ сме отчитали това, че на границата с Турция има проблеми. Те направиха жестове към нас с износа на месо, където контрасанкциите на Русия ни удариха много. Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорният исторически факт, че са изтребени хора тогава, ще се отчете от турското правителство. Не можем да направим по-различно от това да признаем масовото изтребление на арменците, защото ГЕРБ е партия, която винаги е била против това", завърши Борисов, след което напусна сградата на парламента.

Минути по-късно по искане депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов депутатите излязоха в 15-минутна почивка.

#Бойко Борисов #геноцид #арменци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"