Местан: Приемането на арменския геноцид е грешка, ще влоши отношенията с Турция

Местан: Приемането на арменския геноцид е грешка, ще влоши отношенията с Турция
Лютви Местан Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Човешката история е един безкраен низ от трагедии, отнели живота на хиляди хора. Днес всички ние дължим състрадание и съчувствие към арменските жертви. Но съвременната политика следва да се въздържи от избирателен подход, защото няма право към избирателен подход спрямо историческите събития. Проява на политическа мъдрост е в сложното и противоречиво историческо наследство да не се търсят съзнателно теми, които да противопоставят днес отделните народи, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна по време на дебатите около проекторешението на "Атака" за признаване на арменския геноцид.

"Прави се опит за експлоатация на една историческа тема за обслужване на конфронтационно политическо поведение. Приемането на решение за признаване на арменския геноцид ще доведе до трайно влошаване на отношенията с една стратегически важна съседна страна", коментира Местан.

Лидерът на ДПС смята, че предложението на "Атака" е опит за експлоатация на една историческа тема за обслужване на конфронтрационно политическо поведение.

"ДПС ще гласува против, не защото отричаме необходимостта от обща оценка на тези събития, а защото смятаме, че пътят за постигането на тази оценка може да бъде затруднен от една грешка", обяви Лютви Местан.

Местан повтори, че приемането на това предложение ще доведе до "трайно влошаване на отношенията с една стратегически важна съседна страна". "Решението е ваше, ваша е и отговорността. Нашата позиция е ясна, тя е с поглед към бъдещето и с научени уроци", завърши Местан.

#Лютви Местан #Местан #арменски геноцид #ДПС #Турция #арменци #Атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »