Корнелия Нинова захапа Калфин за блокираните пенсии

Корнелия Нинова захапа Калфин за блокираните пенсии
A A+ A++ A

От първи януари НАП държи вноските на 5000 души, депозира ги в банки и печели лихви, а в същото време тези 5000 души губят доходност от пенсионните си партиди. За това е виновно правителството, каза депутатката от БСП Корнелия Нинова пред нова тв. Тя обвини за неуредиците социалния министър Калфин.

Вече шести месец нямаме яснота за пенсионната реформа, коментира Нинова. За себе си обаче е спокойна: „Моята е лесна, защото аз съм стара”. Потърпевшите, които се осигуряват в частни пенсионни фондове, нито могат да си извадят парите оттам, нито получават начисления към пенсиите си, обясни Нинова.

Причината е, че новият закон за пенсионните фондове беше приет, но блокиран, а старият вече не е в сила. До това се стигна след като социалният министър Ивайло Калфин отказа да приеме парите от втория стълб на пенсионното осигуряване в НОИ, тъй като институтът не можел да ги управлява и те останаха блокирани в НАП.

Реформата, която се прави в пенсионната система, работи за самата система, а не за хората, каза Корнелия Нинова.

На въпрос дали се готви за предстоящите местни избори народната представителка бе категорична, че няма да участвам в състезание за кмет.

„Предпочитам да си довърша мандата си в парламента, а и кметските дела са нещо, с което не съм се занимавала и не познавам добре, а не бих искала да се хващам с работа, която не познавам добре”, поясни Нинова, която е заместник-председател на парламентарната група на "БСП лява България".

За сигналите, че хора преди изборите сменят адресната си регистрация коментарът й бе: "Всичко зависи от кметовете, те могат да отказват адресна регистрация след като виждат, че става дума за хора, които нямат намерение да живеят там, а идват само, за да използват правото си да гласуват. Вероятно има и сегашни кметове, които по този начин си гарантират преизбирането. В моя избирателен район вече се наблюдават такива процеси, миналата седмица бях на обиколка в Етрополе и имаше такива случаи в селата, което е тревожно”.

На днешния пленум в БСП ще решават каква да бъде коалиционната формула. "Според мен трябва да дадем възможност да се решава по места от общинските структури”, каза Нинова.

Според нея враждуващи фракции в БСП няма. "Но имаме своите различни мнения по различни теми. Можем да бъдем по-силна опозиция, не сме беззъба опозиция, но на мен ми се иска да сме по-силни и по-агресивни, това не зависи само от лидера, а от всички ни заедно като екип", допълни Нинова.
 
По думите й лидерски въпрос изобщо не стои в момента в БСП.

 


#Корнелия Нинова #БСП #Ивайло Калфин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници