Жертвите на земетресението в Непал вече са над 1900

Жертвите на земетресението в Непал вече са над 1900
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на жертвите на разрушителното земетресение в Непал вече е над 1900, предадоха световните агенции. Броят на загиналите непрекъснато расте.

До момента жертвите са най-малко 1970, като само 60 от тях не са в Непал, предаде АП, цитирайки данни на непалските власти.

В столицата Катманду трусът е отнел живота на 721 души. Ранените в страната са поне 5000.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че организацията подготвя мащабна операция за оказване на помощ на Непал.

"ООН помага на непалското правителство да координира международните издирвателно-спасително действия и подготвя голяма операция за оказване на помощ. Вече е ясно, че са загинали много хора. Освен това са нанесени значителни и необратими щети на културно-историческото наследство на Непал", отбеляза Бан Ки-мун.

Международния валутен фонд има готовност да направи бързо оценка на финансовите нужди на Непал след мощния земен трус в страната, заяви генералният директор Кристин Лагард.

Екип на МВФ е готов да замине за Непал в най-кратки срокове, за да помогне на правителството в оценката на макроикономическата ситуация и да определи финансовите й нужди, заявява Лагард в комюнике, цитирано от АФП.

По думите й фондът е готов да си съдейства със Световната банка и Азиатската банка за развитие, както и с други организации при оценяване на въздействието на природната катастрофа върху страната и да определи как да й помогне по най-добрия възможен начин.

17 тела са намерени в базовия лагер на връх Еверест, където стотици алпинисти бяха застигнати от лавина след силния трус в Непал. Още 61 души са пострадали при върха. 

#Непал #земетресение #Катманду #жертви #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"