Президентът потвърди: Интерконекторът с Гърция ще е готов през 2018 г.

Президентът потвърди: Интерконекторът с Гърция ще е готов през 2018 г.
A A+ A++ A

Междусистемните газови връзки с Гърция и с Румъния сa приоритет за България, затова се работи усилено за изграждането им, каза президентът Росен Плевнелиев на среща с азербайджанския си колега Илхам Алиев. Двамата се видяха в рамките на работното посещение на българския държавен глава в Баку за участие в Третия глобален форум.

Конкретните параметри, както и финансирането на междусистемната газова връзка с Гърция, вече са изяснени и се очаква интерконекторът да бъде готов през 2018 г., посочи още Плевнелиев. Той изрази надежда, че договорените с Азербайджан

доставки на природен газ от 1 млрд. куб. м. годишно ще започнат по-рано от предвиденото

съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Изграждането на интерконекторите с Гърция и с Румъния, които са част от Вертикалния газов коридор, ще допринесе за енергийната независимост на България и региона чрез свързването им с Южния газов коридор. Българският държавен глава припомни, че газовите връзки със съседните страни са обявени от Европейската комисия за проекти от общностен интерес и са заложени в стратегията за Европейски енергиен съюз.

"Трябва да съсредоточим усилията си върху енергийните проекти, които имат сигурно бъдеще", заяви азербайджанският държавен глава.

Президентите бяха единодушни, че

Южният газов коридор ще намали зависимостта на Европа, и в частност на България и региона

от един доставчик и ще създаде конкуренция и предпоставки за по-ниски цени.

Обсъдени са и възможностите за сътрудничество в сферата на фармацевтичната индустрия. Български компании от сектора са заявили интерес за инвестиции в Азербайджан и за създаване на съвместни дружества с местни компании, заяви президентът Плевнелиев.

Във връзка с предстоящото откриване на първите Европейски олимпийски игри, на които Баку е домакин, президентът посочи, че в спортното събитие ще участват около 130 български спортисти. Той открои значението на предстоящите игри и отбеляза впечатляващата организацията на събитието, за което в азербайджанската столица са осъществени мащабни инфраструктурни проекти.

По време на посещението си Плевнелиев посети международния център "Низами Ганджеви", където се запозна с дейността на организацията и подготвяните от нея проекти. Организацията е инициатор на Третия глобален форум в Баку, в който българският държавен глава участва като специален гост.

#Илхам Алиев #Азербайджан #газ #Росен Плевенлиев #Гърция #интерконектор #европейски енергиен съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"