Русия и Китай си подават ръка, за да изучават заедно Луната

Русия и Китай си подават ръка, за да изучават заедно Луната
снимка: Flickr.com
A A+ A++ A

Русия и Китай обсъждат възможността да станат партньори в изграждането на станция на Луната. Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогодин, цитиран от „Спутник“.

„Проведени са разговори с Роскосмос за възможността Китай да бъде включен като основен партньор в изграждането на научна станция на Луната. Уведомили сме азиатската страна и за нашите планове да създадем руска орбитална станция“, посочи Рогозин след среща с китайския вицепремиер Уан Ян в Източен Китай.

Рогозин допълни, че и двете страни имат "дълбоко взаимно разбирателство и взаимни интереси" в тази област.
През февруари китайският заместник външен министър Ченг Гуопин заяви, че Пекин възнамерява да стартира сътрудничество с Русия в няколко сфери, включително и космосът.

Проучването на Лината и Марс е приоритет за руската космическа програма. В средата на април президентът Владимир Путин посочи, че Русия ще стартира своята орбитална станция през 2023 г. Станцията ще служи като основа за руската лунна програма. Космическите кораби ще стигат първо до станцията, а след това ще продължават към Луната.

На 22 април ръководителят на руската космическа агенция Роскосмос Игор Комаров заяви, че  се очаква да извърши мисия в орбита около Луната през 2025 г. и да проведе кацане на повърхността на Луната през 2029 г.

 

 

#Луна #Китай #Русия #мисия #станция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »