ЕК: През 2015 г. растежът на БВП на България ще е 1%

ЕК: През 2015 г. растежът на БВП на България ще е 1%
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През 2015 г. икономическият растеж на България ще бъде 1%. Това се казва в прогнозата на Европейската комисия за икономическото развитие на страната. Това представлява спад спрямо 2014 г., когато този показател е бил 1,7%.

Стойностите на инфлацията ще останат негативни през 2015 г. като се очаква в края на годината тенденцията да се преобърне. През тази и следващата година се очаква дефицитът да бъде 2,9% като това е леко повишение спрямо миналата година, когато той е бил 2,8%.

Що се отнася до еврозоната като цяло Европейската комисия повиши прогнозата си като за 2015 г. се очаква ръст до 1,5% от БВП, съобщи "Ройтерс".

Пролетната прогноза на изпълнителния орган на ЕС е с 0,2% по-висока от предходната, която беше публикувана през февруари. Агенцията посочва като причина за това по-евтиния петрол, по-слабото евро и устойчивия глобален растеж.

ЕК прогнозира, че потребителските цени в 19-членния валутен съюз ще се увеличат с 0,1% през текущата година. С това еврозоната ще избегне дефлацията и ще докаже, че безпрецедентната програма на ЕЦБ за стимулиране на икономиката дава резултат.

Същевременно Комисията оставя непроменена прогнозата си за 1,9% растеж в еврозоната за 2016 г.

"Европейската икономика се радва на най-обнадеждаващата си пролет от години насам", заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси.

#Европейска комисия #БВП #прогноза #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »