Арабски медии внесоха смут: Башар Асад е убит, сирийското правителство отрича

Арабски медии внесоха смут: Башар Асад е убит, сирийското правителство отрича
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийският президент Башар ал Асад. Това съобщават арабски медии, сред които сайтът waselnews.com, "Ахбаар 24", "Такдум".

Според информацията Асад е бил прострелян от близко разстояние от един от приближените си, който го е предал.

Асад е бил отведен в болница Aл Шами в Дамаск, където е починал от сърдечна недостатъчност заради кръвозагуба. В материала се казва още, че има запис на покушението.

Сирийски правителствен източник обаче отрече информацията за смъртта на президента. Той подчерта, че това не е първият път, в който се съобщава за смъртта на държавния глава, съобщават арабски медии.

В същото време, в акуанти в Туитър се съобщава за инцидент с Асад. Твърди се, че той е ранен с огнестрелно оръжие и е приет в болница. Смята се, че стрелбата е открита от негов приближен.

Башар ал-Асад е президент на Сирия от 2000 г. и лидер на партия Баас. Избран е за президент от сирийския народ след като тогавашният президент и негов баща, Хафез ал-Асад, умира след 30-годишно управление.
През 1994 г. неговият по-голям брат и пряк наследник на бащата Басил загива в катастрофа и Башар се завръща в Сирия, за да продължи дейността на брат си. Той влиза във военната академия и участва в сирийската окупация на Ливан през 1998 г.

Избран е за президент на Сирия през 2000 г. и 2007 г. Първоначално Асад е виждан като реформатор от международната общност, но тази илюзия е прекратена с неговата заповед за незабавни силови действия срещу протестиращите по време на Арабската пролет, което е и една от причините за развилите се събития в последвалата Гражданска война. Сирийската опозиция и по-голямата част от международната общност предявяват искания за оставката на Асад.

Асад принадлежи към религиозната общност на т.нар. Алауити, които образуват политическия елит на сирийската държава. Новият президент на Сирия е запален привърженик на интернет и застъпва тезата за развитието на компютърните технологии в Сирия.

#президент #убит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"