Отломките на космическия кораб "Прогрес" ще паднат край бреговете на САЩ

Отломките на космическия кораб "Прогрес" ще паднат край бреговете на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Отломките от падащия към Земята космически кораб "Прогрес" ще са край тихоокеанското крайбрежие на САЩ - в точката с координати 35 градуса северна ширина и 113 градуса западна дължина. Според някои експерти на 9 май ще има "дъжд" от парчета от космическия кораб, сочи "Интерфакс". Американски специалисти прогнозират, че "Прогрес" ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата на 8 май в 16.30 часа българско време.

С "Прогрес" на Международната космическа станция (МКС) трябваше да бъдат доставени 2,5 тона различни товари, сред които почти 1 тон материали за поддържане на жизнените системите за екипажа. Сред тях са например подлежащи на смяна части за различни системи и устройства. Обикновено те се заменят, след като изтече срокът на експлоатация. Сега обаче те ще бъдат използвани по-дълго, като се изхожда от техническото състояние. Сред тях са системата за електрозахранване, за регенериране на водата, за климатизиране /конденциониране/ на въздуха, за получаване на кислород и отстраняване на въглеродния диоксид, за осигуряване на топлинния режим, за тоалетните.

"Космонавтите, например, ще трябва по-дълго да използват акумулаторните батерии, тъй като новите ще пристигнат със следващия товарен космически кораб", казал събеседникът на агенцията.

Нещо повече, не е изключено екипажът на МКС да бъде съкратен от 6-ма на 3-ма души.

Сега на МКС очакват следващия товарен кораб. Това ще е американският "Дракон". Товарът на него по всяка вероятност ще бъде променен, като се вземе предвид аварията с "Прогрес".

Междувременно, от МКС се готвят за кацането на пилотирания космически кораб "Союз ТМА-15М", предвидено за 14 май.

#Прогрес #космически кораб #САЩ #МКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »