България враждебна към майките - на 44-то място в света

България враждебна към майките - на 44-то място в света
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На незавидното 44-то място се намира България по индекса на майчинството. Това показва годишна класация на неправителствената организация “Спасете децата”, предаде АФП. По този показател на дъното се намира Сомалия, а първенец в класация от 179 държави е Норвегия.

Не е учудващо, че скандинавските държави владеят първите места като най-добри места за майчинство. На второ място по този показател е Финландия, а трета е Исландия. В първата десетка са още Дания (4), Швеция (5), Холандия (6), Испания (7), Германия (8), Белгия (10). На девето място е Австралия - единствената неевропейска държава след първите десет.

Канада е на 20-а позиция, Франция - 23-а, Великобритания - 24-а.

Данните потвърждават, че икономическото богатство не е единственият фактор за благополучие на майките. Председателката на “Спасете децата” Карълайн Майлс подчертава, че норвежците наистина са богати, но освен това те инвестират богатството си в здравето на майките и децата, което за тях е много важен приоритет.

В цялостната класация зад България от европейските страните са Унгария (51) и Румъния (66).

Опасността за бъдещите британски майки е далече по-голяма в Чехия или България, пише британският в. “Дейли мейл”. Рискът от смърт при бременност или раждане във Великобритания е 1 на 6900, а в България 1 на 12 400, показват данните.

По този показател страната ни е по-напред дори от Дания, Холандия и Швейцария, които в общата класация са на 4-о, 6-о и 13-о място. Абсолютният лидер по този критерий е Беларус - смъртността сред родилките там е 1 на 45 200. Поради това бившата съветска република скача много високо и в общата класация - на 25-о място. По-добре от нас като цяло са също Сърбия, Аржентина, Македония, Куба, Черна гора.

Освен Беларус по показател смъртност сред родилките ни изпреварват само Полша (1 на 19 800), Австрия (1 на 19 200), Израел (1 на 17 400), Испания (1 на 15 100) и Норвегия (1 на 14 900), Сингапур (1 на 13 900) и Швеция(1 на 13 600).

Учудващо или не, в САЩ смъртността на родилките е изключително висока - 1 на 1800, доста повече от Китай или Армения. 

Освен този показател в класацията са отчетени и други критерии като смъртност при децата под 5 г., образователно ниво, брутен вътрешен продукт на глава от населението, участие на жените във властта. България обаче е доста назад по критерия за смъртност на деца под 5 г. У нас на всеки 1000 деца умират 11,6, докато в повечето държави от ЕС това се случва с по-малко от 4 на 1000 деца. В Норвегия и Сингапур този показател е 2,8 на 1000, а лидери са Люксембург с 2 на 1000, Исландия с 2,1 на хиляда и Финландия с 2,6.

Вашингтон държи рекорда по детска смъртност сред 24-те най-богати столици със 7,9 починали бебета от 1000 раждания. Сред столиците Стокхолм и Осло са на първите места със смъртност 2 на 1000.

Друг интересен факт, отчетен от организацията, е че децата, родени от образовани жени, имат по-големи шансове да са здрави. Делът на жените в управлението е критерий, защото силно участие на жени в политиката е важно за определянето на политиката към семейството.

Последните десет в класацията са африкански страни. На дъното е Сомалия, а в последната десетка са още Демократична република Конго, Централноафриканската република, Мали, Нигер, Гамбия, Кот д'Ивоар, Чад, Гвинея-Бисау.

От организацията отбелязват още, че за първи път в историята повече от половината население на планетата живее в градове. Хората често се насочват към тях, за да търсят по-добър живот за децата си, но в същото време в много градове не може да бъде постигнат икономически растеж, който да осигури на милиони майки и деца достъп до основни здравни услуги и чиста вода, от които се нуждаят, за да оцелеят и да бъдат здрави, казват в “Спасете децата”.

#майки #България #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"