Правосъдният министър: Представям си реформата като четири фронта

Правосъдният министър: Представям си реформата като четири фронта
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съдебната реформа като четири фронта. Това е идеята на правосъдния министър Христо Иванов по отношение на готвените промени. От тях на първо място става дума за промяна в управленския модел на системата, която ще бъде постигната чрез промяна във Висшия съдебен съвет и Конституцията. Като следващи стъпки в тази посока Иванов очерта модернизацията, ефективността и въвеждането на електронно правосъдие.

Правосъдният министър каза, че очаква по-голямо включване и на магистратите при вземането на управленски решения. Според Иванов, точно в това отношение, във Върховния касационен съд и в Софийския градски съд са намерили пътя към оздравяване на климата. Това стана ясно по време на конференция "Върховенството на закона: Съдебната реформа в България и алтернативно решаване на спорове".

Що се отнася до проверките за почтеност и борбата с корупцията, Иванов посочи, че ще се работи както за елиминирането на предпоставките за корупция, така и за изчистване на системата от подобни практики и нейните носители. По думите му промяната е абсолютно неизбежна и тя трябва да върне общественото доверие и да модернизира съда.

Председателят на ВКС Лозан Панов от своя страна посочи, че не е очаквал мандатът му да започне с иницииране на наказателни производства и искане на оставки.

 "Те вече са факт, но по-важното, което в последствие се случи със СГС, дава увереност на колегите", увери Панов. Той определи СГС като съд, който от пример за системата се е превърнал в символ на скандали.

Като една от най-важните стъпки по пътя на реформата председателят на ВКС посочи образованието. Според него висшите учебни заведения в България не дават еднакво ниво и затова би било добре да бъде въведен единен държавен изпит за юристите.

#съдебна реформа #Христо Иванов #Конституция #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"