Георги Стоев: Квартал "Капана" е пловдивското "Сохо"

Георги Стоев: Квартал "Капана" е пловдивското "Сохо"
Снимка: podtepeto.com
A A+ A++ A

По случай обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата от Novinite потърсихме икономиста от "Индъстри Уоч" Георги Стоев, който предпочете именно Града под тепетата за свой дом, за да си поговорим за всички позитиви около тази красива дестинация не само за родните туристи. 

Г-н Стоев, днес Пловдив стана Европейска столица на културата. Защо предпочетохте да живеете именно в Пловдив?

По лични и по бизнес причини. На лично ниво аз горещо препоръчвам Пловдив като добро място за живот, особено за млади семейства, хора с деца. За хора, които от една страна не искат да се разделят с богатството на големия град, на културни събития, забавления и собствен живот. А от друга страна, има и спокойствие - като добра пешеходна зона и паркове, и места за отдих. Все пак, аз съм баща на 5-годишна дъщеря и от тази гледна точка в последните години Пловдив беше много по-добър за мен и семейството ми. 

Но имайте предвид, че доброто място за живот е и добро място за бизнес. Защото особено хората, които могат да правят пари - те могат да правят пари от всяко място, те са мобилни, те са глобални, особено във времето на аутсорсинга и на високите технологии. Пловдив е втора дестинация на аутсорсинг на бизнес в процес, след София. Това са някои бизнес причини и заради които ние, от "Индъстри уоч", отворихме втория си офис в Пловдив. С радост мога да кажа, че доста от големите индустриални проекти, които се случват в града, преминават през нас.

Пловдив като индустриален център е в момента номер едно. Като брой на заетите в преработващата промишленост има 68 хиляди души наети, което е повече от София по последни статистики, и повече от Варна и Бургас, взети заедно. Така че за фирма като нашата, индустриализацията е много важна и ценна. 

А какво бихте препоръчали на туристите да посетят в Пловдив?

Аз лично като турист обичам не толкова да си правя снимки със забележителности, а повече обичам да посещавам места, които са нови за мен. Предпочитам да видя как живеят местните хора. В този смисъл, мисля, че много интересно за хора като мен би било да посетят квартал "Капана" - с неговата атмосфера и с начина, по който се променя в последните месеци, буквално седмици. Това е като пловдивското "Сохо" - там са добрите барове, добрите места за среща, можеш да се видиш с хора, с които искаш да общуваш. 

По принцип, препоръчвам и всичките известни забележителности като Античния театър и Стария град, но горещо бих препоръчал да прекарат свободно време в атмосферата на "Капана".

А какво впечатление имате за пловдивчани, гостоприемни ли са, каквато е славата на българите по принцип?

Вижте, Пловдив няма силно развита туристическа инфраструктура. Туризмът заема някаква роля в икономиката на града, но тя не е водеща. По една или друга причина, градът е доста голям като регион, като демография - предлага някъде около 800 хиляди хора в трудоспособна възраст, на разстояние на около час от Пловдив. Говорим за един доста голям демографски регион и в него повечето хора не работят в туризма, за разлика от Бургас или Варна, или Банско. 

Така че, не бих казал, че има някакви големи традиции в посрещането на туристи. Но въпреки това, заради бизнес форуми като Международния панаир, някои прояви като Нощта на музеите, които са най-горещите кратки дестинации за туристи, Пловдив се очертава като добро място за вътрешен туризъм. А когато към това се прибави и титлата "Европейска столица на културата", лека-полека ще се увеличат и местата за настаняване, добрите места за хранене и гостоприемството ще се култивира у пловдивчани. Все пак, си мисля, че българите имаме какво да научим от други нации, които са далеч по-гостоприемни, поне когато говорим за туризма като бизнес.

Какво е нужно да се промени в града, за да стане още по-посещаван и по-любим?

Градът разполага с потенциал да бъде много по-посещаван. Част от предизвикателствата са свързани с това той да бъде по-популярен в чужбина, тоест повече европейци да научат къде е Пловдив, както предлага. Също, че не е чак толкова отдалечен от основните европейски градове, да се разбере, че, от една страна, има собствено летище, от друга страна, е близо до голямото летище в София. Трябва да се разбере, че има добра свързаност с българското Черноморие, с Истанбул дори. Такъв тип информация според мен е ценна за туристите. Голямото усилие трябва да се вложи в тази посока. За да се убедят туристите, че има смисъл да посетят Пловдив, включително като Европейска столица на културата. 

Георги Стоев е икономист и финансист, партньор в една от най-известните консултантски компании в сферата на макроикономическите анализи - "Индъстри Уоч". Той е и един от най-яростните защитници на идеята за свободния пазар, както и не-намесата на държавния апарат в икономиката. Като експерт той пише и за българския брой на ежемесечника "Forbes".

#Георги Стоев #Пловдив #Европейска столица на културата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »