Гърците скочиха срещу СИРИЗА, започнаха първите протести

Гърците скочиха срещу СИРИЗА, започнаха първите протести
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма и година от управлението на СИРИЗА в Гърция, но вече започнаха първите протести. Те са инициирани от лекарите от държавните болници. Те излязоха в стачка с искане за повече финансиране в здравеопазването. Държавните служители също протестират срещу приватизацията, а правителството на СИРИЗА води безуспешни до сега преговори за финансиране.

Днес лекарите в държавните болници на Гърция са в 24 часова стачка и обавиха „извънредно положение за здравеопазването“. Болниците работят само с екипи за спешни случаи. Протести на лекари започнаха пред министерството на здравеопазването.

Протестиращите медици обвиняват правителството,че националната здравна система е в колабс, липсва финансиране дори и за медикаменти,а не се назначават и специалисти.

Медици от болницата Евангелисмо в Атина заявиха за медиите,че държавните болници са без достатъчно финансиране,а лекарите физически не издържат на дежурствата и прегледите на увеличения брой пациенти след закриване на много от медицинските центрове по места.

От друга болница съобщават, че поради намаляване на финансирането пети месец са без превързочни материали.

Голям е проблема с липсата на лекари по гръцките острови.Все повече медици отказват да работят в отдалечени острови,поради ниско заплащане.Кметът на остров Тилос заплаши с оставка,за да бъде изпратен лекар за жителите.Още десет острова са без постоянен медицински персонал,съобщават протестиращите лекари.

Днес в почасова стачка са и работещите в държавния сектор с искане да се прекрати приватизацията и СИРИЗА да спази предизборните си обещания.

#Гърция #СИРИЗА #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"