ЕС вкарва бизнесмените в регистър, за да бори корупцията и прането на пари

ЕС вкарва бизнесмените в регистър, за да бори корупцията и прането на пари
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз ще създаде списък на бизнесмените. Идеята е по този начин да се ограничи корупцията и прането на пари. Страните от Евросъюза ще създадат регистри на крайни собственици–бенефициенти на компании, корпорации и фондове, съобщиха пред РИА Новости от пресслужбата на ЕС.

Това е предвидено в нова директива на ЕС, която снощи беше одобрена от Европарламента и която цели засилване на борбата с прането на пари и данъчните престъпления в ЕС и извън него.

Съгласно този законодателен акт националните регистри, които трябва да бъдат създадени в срок от две години, ще съдържат данни /фамилия, година и месец на раждане, гражданство и местожителство/ за крайните собственици на компании, корпорации и фондове, извършващи бизнес в ЕС. Тези регистри ще бъдат достъпни за физически и юридически лица, проявяващи "легитимен интерес" за получаване на данни, и по-конкретно за правоохранителни органи, на които ще се предоставя информация по специална молба, както и също за журналисти, водещи разследвания, и за неправителствени организации.

Новата директива също така цели да улесни борбата срещу финансирането на тероризма и особено да облекчи процедурата за проследяване на преводите на парични средства.

#Европейски съюз #бизнесмен #регистър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »