САЩ: Информацията за отказани визи на български правителствени служители е тайна

САЩ: Информацията за отказани визи на български правителствени служители е тайна
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

САЩ няма да предоставят на МВнР информация за български граждани – в т.ч. настоящи или бивши представители на официални български институции – които са получили отказ за виза заради корупционни практики, защото тази информация е конфиденциална.

Външно министерство не разполага с данни за отказан достъп до територията на САЩ на представители на официални български институции. Изявлението е заради появили се в медиите в четвъртък информации, че бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция. Това било съобщено зам.-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий по време на на изслушване в американския Конгрес на 19 май.

По инициатива на българското външно министерство днес бе проведен разговор с американската страна във връзка с изказването.

От американска страна бе заявено, че в процеса на кандидатстване за виза за САЩ всяка една кандидатура се разглежда строго индивидуално и по силата на действащото в страната законодателство е конфиденциална.

Поради този и други свързани с нормативната база на САЩ аргументи, американската страна не е в състояние да предостави на МВнР информация за български граждани – в т.ч. настоящи или бивши представители на официални български институции – които са получили отказ за виза или забрана за достъп до територията на САЩ въз основа на подозрения за участие в свързани с корупционни практики дейности. В този смисъл подобен списък, съдържащ имена на български граждани, не би могъл да бъде предоставен на българската страна.

През 2011 г. бе съобщено, че посолството на САЩ в София е отказало визи на високопоставени представители на българските държавни институции, служби за сигурност, влиятелни бизнесмени и шефове на силови групировки. Визата на бившия вътрешен министър Румен Петков бе анулирана.

#Външно министерство #САЩ #визи #Румен Петков #Външно министерство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »