Борисов поздрави Меркел преди форума на "Източно партньорство", тя поряза Украйна за визите

Борисов поздрави Меркел преди форума на "Източно партньорство", тя поряза Украйна за визите
Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов поздрави германския канцлер Ангела Меркел на форума на ЕНП на лидерите от страните от "Източното партньорство". Те се обединиха около тезата, че трябва да се търси засилване на европейската сигурност, стабилност и просперитет, както и укрепването на европейските ценности и принципи в региона.

"По време на срещата на ЕНП на лидерите от страните от "Източното партньорство" обсъдихме скорошните събития в Източна Европа, които поставиха сериозни предизвикателства пред самата концепция за "Източното партньорство" и по-специално пред фундаменталните ценности и принципи, на които се основава ЕС - мир, приятелство, солидарност и просперитет. Новите развития в страните от тoзи регион доведоха до спешната необходимост да се засили политиката на Източното партньорство. Сега повече от всякога обществата от Източното партньорство, които са в подкрепа на интеграцията с Европейския съюз, се нуждаят от силна, активна и незабавна подкрепа от страна на ЕС. Нашите позиции ще бъдат ясно заявени и защитавани по време на Срещата на върха на Източното партньорство тази вечер в Рига, Латвия", заяви Борисов.

Канцлерът Меркел заяви преди срещата, че Украйна няма да получи дългоочакваното премахване на визите, съобщи WBP Online.

"Източното партньорство не е сред политическите инструменти за разширяване на ЕС", каза Меркел в обръщение към долната камара на германския парламент.

Меркел също така повтори критиката си към анексирането на Крим от Русия и ролята на Кремъл в дестабилизирането на източната част на Украйна.

В Рига се провежда форумът на ЕС "Източно партньорство". Срещата на лидерите на 28-те страни от Европейския съюз и шест страни от бившия СССР - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, по програмата "Източно партньорство" продължава два дни.

"Не искаме да провокираме Русия и да й даваме още един повод за проява на агресия. Трябва да сме извънредно внимателни", коментира европейски дипломат, който участва в срещата.

#Източно партньорство #ЕНП #Бойко Борисов #Борисов #Ангела Меркел #Меркел #Русия #Крим #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"