Борисов: Източна Европа не трябва да избира между ЕС и Русия

Борисов: Източна Европа не трябва да избира между ЕС и Русия
Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от Източно партньорство, както и визовата либерализация с тези държави, при изпълнение на необходимите условия, заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на пленарната сесия на Срещата на високо равнище на Източното партньорство, която се провежда в Рига.

"Държавите от Източна Европа не следва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между ЕС и Русия. Установяването на функционираща демокрация, стабилни институции и силна икономика е в интерес както на самите партньори и ЕС, така и на Русия“, заяви Борисов.

По отношение на визовата либерализация, той коментира, че е доволен от напредъка на Украйна и Грузия и изрази надежда за успешно завършване на процеса по примера на Молдова, която от април 2014 г. се ползва от безвизов режим.

Срещата на лидерите на 28-те страни от Европейския съюз и шест страни от бившия СССР - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, по програмата "Източно партньорство" продължава два дни. Дипломати коментираха, че срещата не цели да провокира Русия.

Борисов беше категоричен, че задълбочаването на отношенията между ЕС и източните съседи ще донесе взаимни ползи в икономическата и политическата сфера, както и ще спомогне за стабилността и просперитета в региона на Източна Европа.

#Бойко Борисов #Борисов #Рига #Източно партньорство #ЕС #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"