Инициативният комитет за стачни действия в Гърмен готви мирен протест

Инициативният комитет за стачни действия в Гърмен готви мирен протест
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Инициативният комитет за стачни действия към община Гърмен организира мирен протест шествие в знак на несъгласие с постоянните кражби и набези от ромското население и множеството незаконни жилищни постройки в квартал „Кремиковци“. Това заяви Иван Кременлиев, представител на Инициативния комитет в общината.

Шествието ще започне в 17:30 часа от площада пред общината в Гърмен и ще продължи до 22:00 часа. Очаква се шествието да достигне до „Янчев хан“, непосредствено до входа на ромския квартал „Кремиковци“. Идеята на членовете на Инициативния комитет е това да се случва всеки ден, крайна дата не се посочва.

В същото време ситуацията в Гърмен засега е спокойна. Единствените знаци за напрежение са засиленото полицейско присъствие пред Общината и намиращата се на отбивката за квартал "Кремиковци" кола на жандармерията.

Не се състоя обявената за 10:00 часа среща между двете страни в конфликта.

В разговор със старши комисар Христо Разсолков, директор на Областна дирекция на МВР-Благоевград, с главен инспектор Костадин Ковачев - началник на РПУ-Гоце Делчев, и с кмета Минка Капитанова, представители на протестиращите изразиха нежеланието си да се срещнат с ромите, допълва БГНЕС.

Христо Разсолков подчерта основните мерки, които са предприети до момента: засилено полицейско присъствие в района около така нареченото "ромско гето "Кремиковци", получено е уверение от Община Гърмен за изграждане на видеонаблюдение в района, направени са първи стъпки за диалог между двете страни, нулева толерантност към извършване на противообществени прояви и масови проверки съвместно със заинтересованите институции.

#Гърмен #протест #мирен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"