Сопотчани скочиха на бунт: Държавата е мащеха за нас

Сопотчани скочиха на бунт: Държавата е мащеха за нас
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жители на Сопот блокираха Подбалканския път над общината за един час във вторник. 

Блокадата е предизвикана от разпродажбата на общинско имущество от частен съдебен изпълнител. Процедурата бе открита преди обед. Това не е първата протестна акция на сопотчани. При влизането на частния съдебен изпълнител в общината те блокираха сградата включително и с черешови топчета. Общинското имущество се разпродава, за да бъде погасена част от дълга на общината от 4 и половина милиона лева към фирмата, изградила пречиствателната станция в града.

Протестиращите са категорични, че държавата е мащеха на община Сопот. Те смятат, че провеждащият се в момента търг няма да реши проблема, а ще остави града без управление. Търгът върви много трудно, като на него се продават 252 предмета на обща стойност 70 000 лева.

Сметките на община Сопот са запорирани от година и половина. Скоро частни съдебни изпълнители описаха всички компютри, бюра, столове и активи в кметството, за да ги извадят на публичен търг.

Публичната продан започна в 11.00 часа. Въпреки отсрочката от две седмици, общината все още не се е разплатила и съдия изпълнител Мариана Обретенова започна не с друго, а с кметския стол. Обявената за него цена бе 72 лева. Карловският бизнесмен Никола Малаков го закупи за сумата от 74.15 лева. Той обяви, че ще издигне от него паметник на глупостта, символизиращ състоянието на община Сопот, а самия стол после ще подри на общината.

След началото на търга се установи, че нищо в кметския кабинет не е на мястото си и че много неща от описаното имущество липсват. Има сигнал, че през нощта са изнесени компютрите на общината и са внесени други. Сериозните липси създадоха проблеми още в началото на търга. Единствената намерена по описа вещ бе окачена на стената електрическа печка за отопление.

Кметът Веселин Личев показа протокол, според който всичко си е на мястото. Той обаче отказа да остане по време на продажбата, защото имал по-важна работа. Общинските съветници от БСП възнамеряват да купят компютрите с данните на ГРАО и да ги дарят на общината.

#Сопот #бунт #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници