Проф. Константинов за бюлетините: Пълна дивотия

Проф. Константинов за бюлетините: Пълна дивотия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Пълна дивотия е да се печата такъв вид бюлетина в европейска държава”. Това заяви проф. Михаил Константинов в ефира на Би Ти Ви по повод изборните книжа за предстоящите местни избори.

Вчера (26 май) стана ясно, че печатницата на БНБ няма техническата възможност да подготви бюлетините за местните избори през есента. По повода председателят на НС Цецка Цачева свика спешно заседание.

„Никъде няма такива бюлетини като у нас, които да се печатат като защитени книги“, посочи още той и допълни, че бюлетините са 30 милиона, като са 4000 вида, което означава, че машините трябва да се пренастроят 4000 пъти.

Според него няма как да бъде спазено изискването на Изборния кодекс БНБ да печата бюлетините, тъй като централната банка няма техническата възможност за това.

По думите на професора обаче предложението за печатане на бюлетините в Румъния е срамно и смешно, а решението за толкова защитени бюлетини е "опит за саниране на аферата "Костинброд".

Имаме навика да създаваме някакви нормативни текстове и после да казваме, че те не могат да се изпълнят, каза проф. Константинов и допълни, че е крайно време да започне да се мисли за последствията от действията.

Михаил Константинов коментира и напрежението между българи и роми в Гърменско, като подчерта, че в България етнически конфликт няма, но политиците използват ромите.

 „Незаконни къщи се бутат не когато стане село, а в момента, в който се появи къщата”, коментира той и допълни, че въпреки наближаването на изборите трябва да се действа и да има равенство пред закона.

#проф. Михаил Константинов #избори #бюлетини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »