Дали обикновено Народно събрание може да променя конституцията, пита ДПС

Дали обикновено Народно събрание може да променя конституцията, пита ДПС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вносителите на промените в конституцията трябва да убедят не само ДПС и парламентарно представените сили, а цялото българско общество, че всички предложения са от компетенциите на обикновено Народно събрание (НС), а не на Велико. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той се позова и на авторитетни експерти, които били на същото мнение и не са пристрастни към опозицията в 43-ото НС като Георги Марков и Георги Близнашки. Така че, преди да убедят ДПС, трябва да убедят експерти, които са се позиционирали по-скоро като поддръжници на днешното управление, подчерта Местан.

Той отбеляза, че избирателите на ДПС не биха дали мандат на парламентарната група

"да укрепи властта на фашистите в управлението"

Вносителите дължат отговор на въпрос, който е извън тактическите и политически съображения - може ли в името на върховенството на закона да се нарушава върховенството на закона, синтезира тезата си Лютви Местан.

Според него авторите на проектопромените са допуснали една много сериозна тактическа грешка, за която обаче ги поздравявал, но пък намирал мотива за искрен, а именно: от успеха на конституционната реформа зависи стабилността на кабинета.

Парадоксът е в това, че всеки ден вносителите наричат как ли не ДПС, заявяват, че конституционната реформа ще се случи без подкрепата на ДПС, следват още по-грозни квалификации, и същите тези хора имат вътрешното съзнание, че измененията не са възможни без подкрепата на движението, каза Местан.

По думите му

има тотално политическо лицемерие в това поведение

За да преодолеят този парадокс, на преден план се пускали ГЕРБ, които са по-диалогичните, обясни тактиката на вносителите той: "Но и от ГЕРБ трябва да знаят, че ние можем да диференцираме отношението си към отделните партии от четворната коалиция, но когато става въпрос за толкова мащабен проект, ние няма как да подкрепим само с оглед на отношението ни към една от четирите партии от управляващата коалиция".

По думите му ГЕРБ носят своята отговорност за избора на съюз с "ултранационалистите, и ДПС не може със свой глас да укрепи властта на ултранационалистите/фашистите".

Тази позиция е трудно променима

категоричен е Лютви Местан. Той отново посъветва да се промени формулата на управление, като от нея се изключат националистите.

По отношение на кандидатурата на Димитър Радев, представена от ГЕРБ за гуверньор на БНБ, Лютви Местан намира за положително срещите с всички парламентарни групи. Утре такава предстои с ДПС и след нея и заседание на групата депутатите ще кажат дали ще го подкрепят за ръководител на централния трезор. /ДД

#ДПС #Конституция #промени #Лютви Местан #Народно събрание #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"