Президентът: Проблемът в Гърмен е социален, но и политически

Президентът: Проблемът в Гърмен е социален, но и политически
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на проблема в Гърмен е само едно и то се крие в думичката институции - институции, които работят за гражданите и гарантират, че правилата важат за всички. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който днес дава традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно социално положение (на снимките долу).

Както правилата за строителството, така и тези за използване на езика на омразата, са еднакви за всички, продължи Плевнелиев. Според него

институциите трябва да се обърнат към хората

да бъдат обективни и да заемат страната на законите, а когато някой е строил незаконно - да си понесе отговорността.

"Проблемът е комплексен, имаме социален елемент, когато имаме бедност и много от противозаконните действия и престъпления се базират на лошата икономическа перспектива. В този смисъл, проблемът е социален, но той е и  политически, защото много политици в България използва по абсолютно безотговорен начин езика на омразата. Те са готови да запалят килимчето и да подклаждат агресия, но не са готови да заменят политическата си идентичност в интерес на сигурността и спокойствието", каза Росен Плевнелиев.

Според него

много често виждаме политици, които не подкрепят институциите

в тяхното желание да наложат ред: "Трябва да дадем пълна свобода на институциите и прокуратурата да се намеси срещу тези, които използват езика на омразата, на МВР и разбира се, на Държавната агенция за строителен контрол. Когато гражданите видят, че правилата важат за всички, всички ще ги спазват".

Той коментира и ултиматума, който Патриотичният фронт постави пред управляващата коалиция: "Държавният глава не трябва да се бърка в коалиционните отношения, но за мен е важно да имаме коалиционна култура".

Плевнелиев изрази

задоволство от това, че страната се управлява чрез коалиционно споразумение:

"Част от ангажиментите се изпълняват и някои реформи вървят напред. Изблиците на политическо напрежение са нещо нормално. Те се случват и ще се случват в България, но се надявам на устойчивост в рамките на коалицията".

Президентът каза още, че България тепърва ще се управлява от коалиции, защото "не очакваме рицаря на бял кон". Затова трябва да се работи за по-добра коалиционна култура. /ДД

#Росен Плевенлиев #Гърмен #институции #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"