Лозан Панов: Притеснен съм, че реформата в съдебната власт ще се използва за агитация

Лозан Панов: Притеснен съм, че реформата в съдебната власт ще се използва за агитация
A A+ A++ A

Промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт да стигнат до всички и да има дебат и коментар - за това призова председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Притеснен съм, че реформата в съдебната власт ще бъде използвана като лозунг и агитация по време на местните избори, каза пред бТВ председателят на ВКС Лозан Панов. Според него така ще се пренебрегне същностната страна на промените.

Конституционните промени са една възможност политическите сили да се обединят. Така те ще приемат идеята за съдебна реформа като своя задача, смята Лозан Панов.

Няма как реформата да се осъществи без единодействието и общите усилия на трите власти – законодателна, съдебна и изпълнителна, убеден е той. Съдията изтъкна 2 аспекта на промените - единият е политическият, а другият юридически, който се отнася до конституционните промени и Закона за съдебната власт.

Конституционните промени засягат правната рамка на ВСС, обясни Панов. По негово убеждение темпът на реформите се е забавил и сега попада в предизборната ситуация, което не е добре.

Едната от предлаганите промени засяга ВСС, разделянето му на две колегии, а другата е за това как да гласуват членовете на съвета и какви да са правомощията на инспектората.

Когато става дума за избор на магистрати е нормално това решение да бъде взимано от съдии, убеден е Панов.

Конституционните промени сами по себе си засягат ВСС, кадровия орган на съдебната система, колкото до бързината на производството, то не зависи само от конституционните промени, коментира Панов.

Съдебната реформа е част от нещо много по-голямо, подчерта председателят на ВКС.

"Ние сме част от държава, чуждите инвестиции имат нужда да имат гаранции в страната – това означава предвидимо и независимо правосъдие и бързина”, посочи Лозан Панов.


#Конституцията #съдебната власт #Лозан Панов #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »