ООН преразглежда партньорството си с ФИФА

ООН преразглежда  партньорството си с ФИФА
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

ООН преразглежда  "много внимателно" своето партньорство с ФИФА, съобщава в. „Уошингтън поуст“. Причина за това е големият скандал за подкупи и корупция, който избухна около световния ръководен орган на футбола.

Говорителят на генералния секретар на ООН заяви, че ООН не е установила връзка по някакъв начин със САЩ и швейцарските федерални разследващи.

Стефан Дужарик посочи още, че ООН е имала редица еднократни партньорства с ФИФА и че всички те са били про боно. ООН не е разполагала с изключително партньорство с организацията.

По думите му партньорствата са базирани на "гаранцията, че мотото на ООН за мир и толерантност ще се разпространява в рамките на тези големи спортни събития."

В същото време 29 май е важен ден за световния футбол. В рамките на днешния ден се чака развръзката, след големия корупционен скандал. Трябва да стане ясно и кой ще е новият шеф на ФИФА.

Настоящият президент на ФИФА Сеп Блатер вчера вечерта откри 65-тия конгрес на Международната федерация на футболните асоциации в Цюрих. Той обаче твърди, че не носи отговорност за грандиозния корупционен скандал. В първото си публично изказване след арестите в Швейцария той заяви, че действията на задържаните за корупция са срам и унижение за футбола и подчерта, че не можел да наблюдава всички през цялото време.

По план днес трябва да бъде избран нов президент на световната футболна централа, като Блатер ще се опита да спечели за пети пореден път доверието на делегатите от целия свят. Негов опонент за поста е принцът на Йордания Али бин Ал Хюсеин.

На този етап, Сеп Блатер отказва да подаде оставка като президент на ФИФА, въпреки молбата на шефа на УЕФА Мишел Платини, който вчера е разговарял с него. Самият Платини каза, че една много голяма част от европейските федерации ще гласуват за съперника на Блатер - йорданския принц.

#ФИФА #ООН #президент #футбол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"