Меркел е склонна да удовлетвори исканията на Лондон за ЕС

Меркел е склонна да удовлетвори исканията на Лондон за ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън получи позитивни новини за плановете да предоговори отношенията с ЕС. Германският канцлер Ангела Меркел е склонна да бъдат направени промени в Лисабонския договор, за да се удовлетворят исканията на Лондон, съобщава „Гардиън".

Британският премиер предприе двудневна обиколка из европейските столици, за да търси подкрепа за прокарване на плановете си. В четвъртък той посети Холандия и Франция, а в петък Полша и Германия. Обиколката му приключи със среща с най-важния евролидер, а именно германският канцлер Ангела Меркел.

След срещата си с Камерън канцлерът на Германия изрази надежда, че може да бъде сключено споразумение с Великобритания. „Където има желание, има също и начин, и това трябва да бъде за нас водещ принцип", каза Меркел на пресконференция след разговори с премиера на Обединеното кралство в канцлерството в Берлин.

Едно от основните искания на Камерън е ЕС да забрани на имигрантите да получават социални помощи за период от четири години. По-рано днес във Варшава полският премиер е казал пред британския министър-председател, че Полша е против такива мерки.

Но Меркел, която ще бъде централна фигура в преговорите, които ще се водят около Европейския съвет, е много по-позитивна. Германският канцлер изтъкна, че тя приема призива на Камерън ЕС да признае, че на някои страни членки не им се нрави по-голямата европейска интеграция, признавайки, че Европа се движи на две скорости.

Вече имаме различни скорости и аз нямам проблем като цяло този принцип да се запази в бъдеще, подчерта тя.

Ангела Меркел изрази също надежда Великобритания да остане в ЕС, макар да допуска, че това зависи от британските гласоподаватели, които ще решат на референдума, който ще се проведе в края на 2017 година.

Камерън заяви от своя страна, че няма магическо решение, въпреки че е уверен, че в крайна сметка ще предоговори отношенията с ЕС.

#Ангела Меркел #Дейвид Камерън #Германия #ЕС #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници