Борисов увери МВФ в гарантиране на политическата стабилност у нас

Борисов увери МВФ в гарантиране на политическата стабилност у нас
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Работим за гарантиране на политическа стабилност в България и подобряване на международната репутация на страната. В първите 6 месеца от нашето управление концентрирахме усилията си върху решаване на неотложни проблеми, но сега вече гледаме в по-далечна перспектива”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), която се проведе в Министерски съвет в събота.

Борисов очерта усилията на българското правителство за гарантиране на финансовата стабилност на държавата, за борбата срещу корупцията и сивия сектор в икономиката, както и за провеждането на ключови реформи.

"Създадохме специализирано звено за борба срещу контрабандата, в което влизат експерти от нашите специални служби, приходните агенции НАП и Митници, МВР и прокуратурата. Резултатът от тези целенасочени усилия е излишък в бюджета към края на май в размер от близо 1,2 милиарда лева. Спрямо същия период на миналата година сме събрали над 2 млрд. лева повече“, посочи Бойко Борисов.

Премиерът подчерта важността на постигнатия консенсус за реформата на пенсионната система, където беше намерен добрия баланс между позициите на държавата, работодателите и синдикатите.

Освен това, Борисов увери, че изборът на нов управител на БНБ ще бъде финализиран скоро. 

От своя страна вицепрезидентът на Световната банка Лаура Тък подчерта, че оценява и подкрепя усилията на българското правителство за осъществяване на реформи в ключови сектори.

"Имаме добро партньорство по програмата за саниране и енергийна ефективност на многофамилните сгради. Световната банка е готова да подкрепи усилията ви за реформи. Надяваме се да се възползвате по най-добрия начин от нашата подкрепа“, заяви Лаура Тък.

#Бойко Борисов #МВФ #Световната банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »