Лютви Местан: Рационалният избор е да съхраним пропорционалния вот

Лютви Местан: Рационалният избор е да съхраним пропорционалния вот
A A+ A++ A

ДПС ще продължи да настоява за въпрос "Съгласни ли сте всички 240 народни представители да бъдат избирани мажоритарно”, за да се оголи лицемерието и демагогията, каза пред Нова тв лидерът на ДПС Лютви Местан. Аргументите в полза на мажоритарния вот според него са ирационални.

„Наблюдаваме една ситуация на парадоксално обръщане на позициите и на аргументите. Има много силни рационални аргументи в полза на съхраняването на 100% пропорционална избирателна система в България”, разясни политикът.

По думите на Местан в основата на идеята за мажоритарен вот стои грешното разбиране, че чрез промяна на избирателната система може да се реформира към по-добро политическата система.

„Понеже има разочарование като цяло от политическата система, ние вместо да се насочим към реформиране на партиите, подхвърляме на обществото илюзорната идея, че това ще се случи чрез промяна на избирателната система”, коментира Местан.

„Много се радвам, че предложението на ДПС отключи толкова силни критики срещу мажоритарната система. 100% ще изпълним ангажимента си да предложим редакция на въпроса на президента и той да гласи: Съгласни ли сте всички 240 народни представители да бъдат избирани мажоритарно”, потвърди лидерът на ДПС.

„Ако политическите сили са готови за сериозни разговори, заявявам готовност да се срещна с абсолютно всички политически сили да поговорим сериозно за избирателната система, защото сега е времето, преди да се е случила белята”, добави Лютви Местан.

#Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"