ООН с тежки обвинения срещу Израел и Газа за конфликта от 2014 г.

ООН с тежки обвинения срещу Израел и Газа за конфликта от 2014 г.
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Доклад на разследващи лица от ООН посочва, че има доказателства за сериозни нарушения на човешките права и международното законодателство от Израел и палестинските бойци от Ивицата Газа. Става въпрос за извършване на военни престъпления по време на последния им конфликт през 2014 г., съобщава Би Би Си.

Израел категорично отхвърли заключенията на текста определяйки го като "политически мотивиран и морално погрешен от самото си начало". По-рано ръководителят на разследващия екип на ООН беше принуден да подаде оставка, след като от еврейската държава го обвиниха в пристрастие заради това, че по-рано е работил за Организацията за освобождение на Палестина.

По време на миналогодишния конфликт, който продължи 50 дни загинаха над 2300 души. От палестинска страна жертвите бяха 2251 души, по-голяма част от които цивилни, а от страна на Израел загинаха 67 войници, както и шестима цивилни.

От Израел заявиха, че са започнали офанзивата срещу Ивицата Газа в опит да се сложи край на ракетния обстрел от палестинска страна и заплахата от нападения през общата си граница.

#ООН #Израел #Газа #човешки права #престъпления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"