ВСС решава за председател на СГС

ВСС решава за председател на СГС
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да реши на заседанието си днес за председател на Софийски градски съд (СГС). Кандидатът за поста е само един - това е съдията от СГС Калоян Топалов. 

В момента Топалов е съдия в Гражданската колегия на съда, където е командирован от Софийския районен съд през 2012 г. От декември 2014 г. е назначен на постоянна длъжност след издържан конкурс. Топалов е съдия от 1999 г. Има и двугодишен преподавателски опит в Института по правосъдие.

Топалов критикува съдии, които допускат "недопустимо забавяне при изписването на актовете и при насрочването на дела извън сроковете", отправя и критики към системата за случайно разпределение на делата, която е окачествена като "трайно дискредитирана и лесно манипулируема". Според него сред основните проблеми пред СГС е големият брой на отводите, натовареността на магистратите и материалната база.

Постът на административен ръководител на СГС бе овакантен, след като в края на февруари месец оставка подаде съдия Владимира Янева, която бе избрана на тази позиция през май 2011 г. В края на февруари ВСС избра съдията от Върховния касационен съд Владимир Йорданов за изпълняващ функциите председател на Градския съд.

 

 

 

 

#ВСС #председател #СГС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »