Борисов: Гърция е пример какво значи да не се спазва фискална дисциплина

Борисов: Гърция е пример какво значи да не се спазва фискална дисциплина
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Гръцкото правителство трябва да намери разумния изход. За България това е пример какво значи да не се спазва фискална дисциплина". Това заяви в петък премиерът Бойко Борисов по отношение на кризата в южната ни съседка, след заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Затова и според него не трябва да се бърза с членството в Еврозоната. „Ако сега бяхме в еврозоната, също щяхме да дадем пари за Гърция - по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично”, изтъкна той.

„Следващите години, ако българските политици бъдем мъдри, България ще бъде остров на стабилност”, убеден е той. Според него България в момента е много атрактивна не само с политическата и финансовата си стабилност, а и като място за инвестиции.

Министър-председателят беше категоричен, че са взети мерки, за да няма проблеми за хората, които имат депозити в гръцки банки в България.

"Направили сме системи, за да ги наблюдаваме, за да не се създаде паника. Нека хората, които имат пари в гръцките банки в България, знаят, че те са самостоятелни от майките си в Гърция и няма проблем за парите им. Направили сме всичко необходимо като мерки", добави Борисов.

По време на заседанието на Европейския съвет премиерът настоя България да получи специален статут при бъдещото разпределение на бежанците в Европейския съюз, предвид факта, че след предприетите мерки в Средиземно море целият миграционен натиск се пренасочва през сухопътната ни граница с Турция.

"Благодаря на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че отбеляза, че България и Унгария ще влязат като държави с особен статут в разговорите", каза Борисов.

Пред журналисти в Брюксел той посочи, че след разговор с германския канцлер Ангела Меркел и с британския премиер Дейвид Камерън е получил и тяхната подкрепа. Министър-председателят уточни, че е останал принципът на доброволност, тъй като самата идея за демократична и хуманитарна Европа не предполага наличието на квоти или задължителност.

#Бойко Борисов #Гърция #Брюксел #Доналд Туск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »