Меркел настоява - приемете щедрата оферта, Ципрас - не се поддавам на шантаж

Меркел настоява - приемете щедрата оферта, Ципрас - не се поддавам на шантаж
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел призова гръцкия премиер Алексис Ципрас да приеме щедрата оферта на международните кредитори, която се основата на пакет от 12 млрд. евро до края ноември в замяна на реформи от страна на Гърция. Тя допълни още, че сега зависи от Атина да направи стъпка към своите партньори от еврозоната.

"Ние направихме стъпка към Гърция", каза Меркел на пресконференция в Брюксел, цитирана от агенция Ройтерс. "Сега зависи от гръцката страна да направи подобен ход", допълни тя.

В същото време обаче Ципрас заяви, че отхвърля "ултиматумите и изнудването" от страна на ЕС. Европейските принципи „не са основани на шантажа и ултиматумите. Особено в тези решаващи часове никой няма правото да подлага на опасност тези принципи“, посочи гръцкия премиер след европейска среща на високо ниво в Брюксел.

Удължаването на 240-милиардната спасителна програма за Гърция до края на ноември ще бъде третото от декември и ще даде на Атина повече време да се споразумее за финансовото си бъдеще със своите партньори.

Според информация на агенция Ройтерс преговорите с цел постигане на споразумение между Атина и международните кредитори ще продължат след приключването на срещата на върха на ЕС в петък.

Съобщава се, че Еврогрупата ще възобнови обсъждането на проблемите, свързани със задълженията на Гърция в събота в 17 ч. местно време.

 

#Ангела Меркел #Германия #Атина #Алексис Ципрас #Гърция #МВФ #Брюксел #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »