Близо 2 месеца след преврата, Бурунди избира правителство

Близо 2 месеца след преврата, Бурунди избира правителство
снимка: БТА
A A+ A++ A

Почти два месеца след военния преврат в Бурунди, в страната днес (29 юни) се провеждат парламентарни и местни избори. Избирателните секции официално са отворили врати в 6 часа местно време.

Атмосферата в страната е напрегната след два месеца на протести, предизвикани от кандидатурата на президента на централноафриканската държава Пиер Нкурунзиза за трети мандат.

Около 3,8 милиона бурундци имат право да гласуват. Изборите бяха бойкотирани от опозицията и неправителствени организации, които твърдят, че избирателният процес ще бъде опорочен, а не честен и свободен. Властите в Бурунди отказаха да отложат датата, въпреки призивите на международната общност

Африканският съюз пък отказа да изпрати наблюдатели на провежданите избори, съобщава ТАСС.
По думите на председателя на комисията на Африканския съюз Нкосазана Дламини-Зума, причината за действието е, че бурундийските власти не са се съгласили да преместят изборите на по-късна дата и че в Бурунди липсват условия за провеждането на свободни и честни избори.

По-рано Африканският съюз и ООН призоваха Бурунди да проведе президентски и парламентарни избори на 30 юли, за да има време до тогава да бъдат създадени условия за свободни и обективни избори.

Безредиците в Бурунди избухнаха, след като Нкурунзиза обяви, че ще се кандидатира за трети мандат, което в разрез с конституцията на страната. Контролираният от президента Върховен съд обаче постанови, че първият му мандат (2005-2010) не се брои, защото тогава Нкурунзиза "не бил избран от народа, а от парламента".

Бурунди е една отнай-бедните страни в света. За разлика от съседна Руанда, която постепенно укрепва националното си единство, мерките за помиряване на различните етноси се оказаха неефективни.

От началото на протестите хиляди граждани на страната са избягали в съседни държави в страх от връщане към гражданска война, при който загинаха около 300 хиляди души.

#Бурунди #избори #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"