Гърция публикува въпроса за референдума в неделя

Гърция публикува въпроса за референдума в неделя
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкото правителство публикува въпроса, който ще бъде зададен на референдума в неделя, 5 юли. Въпросът, който ще бъде зададен е: "Трябва ли предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд по време на срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което съдържа две части, съставящи заедно цялостната им оферта, да бъде прието?". Представени са и два възможни отговора – да и не.

Гласоподавателите ще трябва да решат дали да приемат или не исканията на международните кредитори в замяна на нови средства, с които Гърция да предотврати неизпълнение на задълженията по дълговете си, съобщава агенция Ройтерс.

Припомняме, че по-рано в понеделник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза на гръцките гласоподаватели, че противопоставяне на предложенията на кредиторите за реформи на референдума, ще означава и отхвърляне на Европейския съюз.

"Не", независимо от поставения въпрос, ще означава, че Гърция е казала "не" на Европа", каза той по време на пресконференция. Не трябва да извършвате самоубийство, защото ви е страх от смъртта, обърна се той към гръцкия народ.

Запитан какви са пораженията в отношенията между Брюксел и гръцкото правителство, Юнкер отговори, че референдумът го е изненадал. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас не ми каза, но аз не го виня лично, разясни той.

„Не" на референдума би означавало катастрофа за Гърция. Цялата планета ще го приеме като знак, че гръцкият народ иска да се дистанцира от Европа, каза още той.

Според някои социологически проучвания в Гърция, над 50% от гърците ще гласуват за приемане на програмата на кредиторите.

#Гърция #референдум #Жан-Клод Юнкер #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"