Протестиращи в Гърмен: Събориха къщите на най-бедните, а не на тарторите

Протестиращи в Гърмен: Събориха къщите на най-бедните, а не на тарторите
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Началото на събарянето на незаконни ромски постройки в Гърмен не потуши напрежението сред протестиращите българи. За пореден път те излязоха на улицата. За 30 минути тази сутрин протестиращите срещу ромските набези блокираха достъпа до общината в общинския център, съобщава БГНЕС.

"Блокирахме от 8:00 до 8:30 часа достъпа до общината, защото не сме съгласни с това, което се върши от държавата", заяви Иван Кременлиев. Според него вчера (29 юни) са съборени едва 5 бараки в ромското гето "Кремиковци" над село Марчево.

"Събориха къщите на най-бедните и беззащитни цигани, как избират на кого да бутнат, тези на тарторите в махалата не са пипнати", добави Кременлиев, който е един от водачите на протестите, продължаващи вече 36 дни.

"Искаме да се изпълняват законите, а не да се прилага двоен аршин", допълни Кременлиев. Според него вчера РДНСК-Благоевград са съборили незаконна постройка на жител на село Рибново. "Значи на едни може, а за други - не", завърши водачът на протестите в Гърмен.

В същото време ромите, които останаха без домове призоваха за помощ. Кметът на общината Минка Капитаннова заяви, че община Гърмен няма възможност да предостави жилища на ромското население, цитирана от агенция "Фокус".

По думите й, събарянето на незаконните ромски постройки в Гърмен няма да реши кардинално проблема.

„Дори и да се намерят места за настаняване, те ще бъдат временно решение на проблема, така че ромите трябва по най-бързия начин законово да строят къщи. Освен това, аз вчера изявих силно желание чрез областния управител да направим спешна среща с министър Павлова, защото имаме голям проблем със земята. Процедурата създава омагьосан кръг. Някои дори и да искат да си закупят земята не могат да го направят. Ние сме спрели закупуването, защото други хора предявяват претенции за обезщетения, тъй като още когато са били оземлени през 1997 година, а след това и през 2002 година, земите им са върнати обратно на държавата“, обясни кметът.

Капитанова допълни, че е възможно събарянето на незаконните постройки да доведе до ескалация на напрежението. Според нея най-големият проблем е невежеството на ромското население.

Градоначалникът каза още, че общината не е задължена по закон да осигури жилища на хората, чиито незаконни къщи са били съборени, но от хуманна гледна точка те не трябва да бъдат оставени на улицата.

#роми #протест #Гърмен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"